U bent hier: Home > Meest voorkomende klachten enkel/onderbeen > Enkelverzwikking
Enkelverzwikking
Bij een verzwikte enkel is de enkel omgeklapt en zijn de pezen en banden rondom de enkel opgerekt, of (gedeeltelijk) gescheurd. Er ontstaan kleine scheurtjes in de enkelbanden en er scheuren ook wat bloedvaatjes met een pijnlijke en dikke enkel tot gevolg.
Bij een verzwikte enkel kan pijn, zwelling en een blauw-paarse verkleuring ontstaan aan de buienzijden van de enkel. De enkel wordt langzaam dikker. In een acuut stadium is het door de pijn bijna of zelfs helemaal niet mogelijk om de enkel te belasten.
Oorzaak
- Misstap of onverwachte beweging;
- Sporten of bij lopen op ongelijke ondergrond;
- Hypermobiliteit of zwakke enkels
Heeft u uw voet verzwikt/verstuikt? Met deze tips kunt u zelf aan de slag.
Eerste 5 dagen na de verzwikking/verstuiking:
- Zorg dat u uw enkel direct na de verzwikking hoog legt, dit vermindert de zwelling;
- Koel uw enkel met een ice-pack, ijsblokjes of diepvriesproducten om zwelling te voorkomen. Wikkel altijd een theedoek hier omheen om te voorkomen dat uw huid bevriest. Advies: 4-6 keer per dag, 15 minuten;
- Vermijd ontstekingsremmers omdat deze de genezing verminderen;
- Ontlast de enkel zo min mogelijk totdat de zwelling weg is (2-3 dagen);
- Indien mogelijk kunt u een drukverband of elastische bandage aanbrengen. Dit zorgt voor steun en vermindering van de zwelling.
4-7 dagen na verzwikkin/verstuiking:
- Probeer de enkel regelmatig te bewegen om stijfheid te voorkomen. Indien u pijnvrij bent, worden activiteiten zoals fietsen aangeraden om de doorbloeding te stimuleren en daarmee een sneller herstel;
- Eventueel enkeltape of een brace kan steun geven en als prettig worden ervaren;
- Probeer steeds meer te lopen, maar zorg dat u niet over de pijngrens gaat.
Behandeling
Indien het herstelproces niet voldoende is voor een volledig herstel, is het aan te raden om de podotherapeut om advies te vragen. Vaak is de behandeling bij de fysiotherapeut om de enkel te versterken al heel waardevol. Indien er nog klachten blijven van instabiliteit rond de enkel, verdere klachten blijven aanhouden en het herstelproces zodanig vertraagd is, kan de podotherapeut met een podotherapeutische steunzool de enkel stabiliseren.
Soms wordt het verzwikken van de voet/enkel veroorzaakt door een afwijkende voetstand. De podotherapeut kan hierin preventieve maatregelen nemen.