U bent hier: Home > Meest voorkomende klachten tenen > Hamer of klauwtenen
Hamer of klauwtenen
Hamertenen en klauwtenen zijn standsafwijkingen waarbij de tenen krom gaan staan. Het kan ontstaan bij alle tenen, behalve bij de grote teen. Deze standsafwijkingen van de tenen kunnen vervelende drukplekken en pijnklachten in de tenen veroorzaken. Het kan op alle leeftijden voorkomen, maar vaker bij mensen met een hoge(re) leeftijd. De podotherapeut kan hamertenen en klauwtenen behandelen.
Verschil hamerteen en klauwteen
Bij een hamerteen is alleen het eerste gewricht in het kootje getroffen. Het gewricht is gebogen naar beneden, hierdoor ontstaat een hamerteen.
Bij een klauwteen zijn allebei de gewrichten in het kootje getroffen. De gehele teen kromt dan naar beneden waardoor het topje van de teen de grond raakt.
Bij hamertenen ontstaan vaak pijnlijke likdoorns, doordat ze tegen de schoen drukken en schuren. Deze likdoorns kunnen door de pedicure of podotherapeut verwijderd worden. De podotherapeut kan oplossingen bieden om de likdoorns minder snel terug te laten komen. Hamertenen zorgen voor meer druk onder de voorvoet waardoor de voet overbelast kan raken.
Oorzaak
- Hamertenen of klauwtenen ontstaan meestal door een dysbalans tussen de buigspieren en de strekspieren van de tenen. Dit kan o.a. ontstaan door:
- Dragen van verkeerde, kleine schoenen;
- Gewrichtsontstekingen zoals bij artrose en reuma;
- Diabetes;
- Een doorgezakte voet;
- Hallux valgus (scheefstand grote teen);
- Afwijkende voetstand met afwijkend looppatroon;
- Verkeerde voetstand, zoals een holvoet;
- Oudere leeftijd;
- Erfelijk
Behandeling
De behandeling is afhankelijk van het soort hamerteen/klauwteen. Flexibele hamertenen/klauwtenen kunnen vaak goed behandeld worden met een soepele orthese van siliconen materiaal. De orthese corrigeert de stand van de tenen waarbij deze gestrekt worden.
De behandeling bij een stijve hamerteen/klauwteen is meestal meer gericht op bescherming van de huid en behoud van de huidige stand.
Indien de hamerteen zorgt voor pijnlijke voorvoet, zou deze behandeld kunnen worden met een orthese (teenstukje) of een drukontlastende podotherapeutische steunzool.