U bent hier: Home > Meest voorkomende klachten voeten > Doorgezakte voet
Doorgezakte voet
Een doorgezakte voet kenmerkt zich waarbij de voetzool volledig op de grond rust. Hierbij ziet u nauwelijks iets van de voetholte. Een doorgezakte voet wordt vaak verward met een platvoet. Een doorgezakte voet kantelt naar binnen tijdens het staan en lopen en kantelt verder naar binnen als u de voet meer belast. Bij een platvoet is dit niet het geval.
Bij een doorgezakte voet is de voetboog zo laag, dat de voetboog gedeeltelijk of algeheel op de grond rust. Een doorgezakte voet hoeft niet altijd pijnklachten te veroorzaken, maar vaak is dat wel het geval. Doorgezakte voeten kunnen vermoeidheidsklachten en pijn in de knieën en heupen veroorzaken.
Oorzaken
De voetstand wordt erfelijk bepaald. Het gevolg van een doorgezakte voet is een verhoogde belasting op gewrichten en spieren waardoor er overbelastingsklachten kunnen ontstaan in de voet.
Behandeling
Indien u pijnklachten aan uw voeten ervaart, kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut. Doormiddel van een podotherapeutisch onderzoekt wordt er onder andere gekeken naar uw looppatroon en de stand van uw voeten, enkels, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Ook bekijkt de podotherapeut de drukverdeling onder uw voeten. Op basis van de bevindingen die de podotherapeut tijdens het onderzoek heeft vastgesteld, kan er gekozen worden voor op maat gemaakte podotherapeutische steunzolen, waarmee de doorgezakte voeten worden ondersteund. De banden, pezen en spieren worden op deze manier in uw voeten op een andere manier belast waardoor de pijn verlicht of zelfs kan worden weggenomen.
Naast het aanmeten van podotherapeutische steunzolen, geeft de podotherapeut een passend schoenadvies.